Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Προς την ανώνυμη συντακτική ομάδα του «Κερατσινιζώντας και Δραπετσωνίζωντας» (sic). Ενταύθα.



του Σπύρου Σταυρακάκη
Ευχαριστώ που με θεωρείται επίσημο προσκεκλημένο σας, αν και απρόσκλητος και ανταποδίδω. Κάλλιστα όμως θα μπορούσατε (κυριολεκτικός ο πληθυντικός αριθμός, αφού γράφετε πολλοί) να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό μου, αφού το γνωρίζετε. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω το ίδιο και αφού διαθέτετε «συντακτική ομάδα», όπως λέτε, θα σας λέω η ανώνυμη συντακτική ομάδα.
Ως προς την ορθογραφία του τίτλου σας. Κάτι μου λέει ότι προσπαθείτε να κάνετε μια ντρίπλα που όμως δεν πιάνει. Παραδεχτείτε το λάθος σας και διορθώστε τον τίτλο. Θερμή παράκληση. Και μη το παίρνετε κατάκαρδα. Εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος.
Και αφού μιλάμε για ορθογραφία. Τα επίθετα με μακρά λήγουσα (όπως χαμηλός εν προκειμένω) έχουν παραθετικά σε -ότερος, -ότατος, δηλαδή χαμηλότατος του χαμηλότατου ή χαμηλοτάτου και όχι του χαμηλωτάτου ή χαλημότατου σύμφωνα με τον ορθογραφικό κανόνα που προτείνετε. Θα προτιμήσω το Μανόλη Τριανταφυλλίδη του οποίου τα κόκαλα θα τρίζουν. Αυτά με βραχεία λήγουσα, ας πούμε σοφός, έχουν παραθετικά τους σε –ώτερος, -ώτατος. Να ψάχνετε στο διαδίκτυο (η φτηνότερη λύση, σας την προτείνω) ή να εγκαταστήστε ένα ηλεκτρονικό ορθογράφο στον υπολογιστή σας (θα απαιτηθεί κάποια δαπάνη, δεν σας το προτείνω). Επίσης décadence, αντί του λανθασμένου decadance. Επισκεφθείτε το https://translate.google.com. Όταν γράφουμε, ας γράφουμε τουλάχιστον σωστά. Δεχτείτε την καλοπροαίρετη υπόδειξή μου και με το συμπάθιο κιόλας.
Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ο Βρεττάκος ή οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Το αντίθετο μάλιστα. Όμως όλα στο φως, με όνομα και επίθετο. Αυτό έγραψα. Και αυτή είναι η κριτική μου απέναντί σας. Καθώς βλέπετε το τηρώ πρώτος εγώ και δημοσιεύω επωνύμως. Να ασκούμε κριτική και να καταγγέλλουμε επωνύμως. Αυτό έγραψα. Είτε δεν καταλαβαίνετε, ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Αν συμβαίνει το πρώτο, καλά κάνατε και μου απαντήσατε ζητώντας εμμέσως διευκρινήσεις και ελπίζω να ικανοποιηθήκατε. Αν συμβαίνει το δεύτερο, δεν είναι σωστό. Να παίζουμε να ανοιχτά χαρτιά, κύριοι.
Κοίτα να δεις ανώνυμη συντακτική ομάδα. Το αρχικό σου κείμενο δεν αναφερόταν στο πρόσωπό μου και επομένως τίποτα δεν μου εναντιώνεται. Σωστά; Ως εκ τούτου, σχόλιό σου «Εσείς κ. ΕΠΙΣΗΜΕ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΕ φαίνεται παραμένετε στο πνεύμα ενός KGBίστικου πνεύματος και επιδιώκετε να ρίξετε στην πυρά ότι σας εναντιώνεται» πέφτει στο κενό. Όσον αφορά στο χαρακτηρισμό περί «KGBίστικου πνεύματος» δεν με αφορά (ουδείς πράκτορας έχει ονοματεπώνυμο) και σας τον επιστρέφω (βλέπετε, είσαστε και ανώνυμοι) και σας συνιστώ να ξαναδιαβάσετε την προηγούμενη παράγραφο.
Βεβαίως η αισθητική είναι υποκειμενική και αυτό δείχνει τον πλούτο των νοητικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου είδους. Στο ράφι υπάρχουν όλα τα είδη της μουσικής. Άλλος θα αγοράσει Ξαρχάκο και άλλος σκυλάδικα. Άλλος γελάει με τα καμώματα της Χρονοπούλου και άλλος με αυτά του Ψάλτη. Δικαίωμα στην επιλογή. Αλλά να μου επιτρέψετε να σχολιάσω τις επιλογές σας. Όπως εσείς ασκείτε κριτική, έστω και ανώνυμα, έτσι και θα πρέπει να δέχεστε κριτική, έστω και επώνυμα. Αυτά έχει η δημοσιοποίηση των απόψεων και άμα θέλετε. Επιμένω ότι οι «πειραγμένες» φωτογραφίες είναι από κακόγουστες έως χυδαίες. Όχι, δεν γέλασα καθόλου. Ξαναδείτε τις και ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου αυτή το φορά.
Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι ανεξάρτητος και το προσυπογράφω. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι ο «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι πράγματι ανεξάρτητος και σας παραπέμπω στην ιδρυτική του διακήρυξη. Εκτός και αν οι πολιτικές θέσεις θεωρούνται κομματικές κατά την άποψή σας.
Τι εννοούσε ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας «το πήραμε το Κερατσίνι», μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο. Εμφανίζεται συχνά – πυκνά στα μέρη μας και νομίζω ότι προσεγγίζεται εύκολα.
Σύμφωνα με την άποψή σας περί εκκλησίας κλπ, ο ΓΓ του ΚΚΕ δεν θα έπρεπε να συναντηθεί με τον κ. Ιερωνύμο. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τη θέση σας. Πολύ καλά έκανε.
Για το στρωμένο τραπέζι που λέτε περί των καλών οικονομικών του δήμου, σας προτείνω να μιλήσετε με τους δάσκαλους της ΔΗΚΕΠΑ, οι οποίοι δεν ήσαν συνδαιτυμόνες σε αυτό το τραπέζι. Νομίζω ότι ακόμα τους οφείλουν χρήματα.
Ελάτε τώρα που δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει η έκφραση «παίζω μπάλα». Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι που λέτε, ποτέ δεν «έπαιξαν μπάλα».
Τη προηγούμενη δημοτική αρχή τη στήριξε για κάποιους μήνες ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η αλήθεια. Σας παρακαλώ, μη κάνετε αυτό το εκούσιο λάθος, διότι αυτό λέγεται παραπληροφόρηση.
Επειδή ψάχνω στην ιστοσελίδα του Δήμου για να βρω τις διευθύνσεις του κοινωνικού ιατρείου, παντοπωλείου, φροντιστηρίου και δεν τις βρίσκω, θα σας παρακαλούσα να τις αναρτήσετε. Υπάρχουν κάποιοι γνωστοί μου και αναξιοπαθούντες συνδημότες μας που με ρωτούν απεγνωσμένα να τους ενημερώσω και δεν μπορώ. Δεν σας αμφισβητώ, απλώς να με βοηθήσετε θέλω για να βρω τις διευθύνσεις. Μάλλον δεν ψάχνω καλά.
Αν οι υπηρεσίες του δήμου απαξιώνονται σκόπιμα και η όποια δημοτική αρχή αλληθωρίζει προς την ιδιωτικοποίηση των αυτοδιοικητικών δομών, τότε ναι η καθαριότητα έχει να κάνει με την πολιτική τοποθέτηση της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Για τα παλιά εργοστάσια σας παραπέμπω στην ανάρτηση της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» (click εδώ) περί βέλτιστης εμπορικής αξιοποίησης του ακινήτου του Καχραμάνογλου εκ μέρους της δημοτικής αρχής.
Αν καταλάβατε καλά, το σχόλιό μου περί «παρελθοντικής πολιτικής απογραφής» αφορά την αναπαραγωγή τμήματος των βιογραφικών κάποιων υποψηφίων συμβούλων που ανέφεραν (και πολύ καλά έκαναν, δικαίωμά τους είναι), ότι υπήρξαν μέλη της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ και διανθίστηκε με σχόλιά σας. Και αφού, όπως αναφέρετε «ο σ. Κουτσούμπας στην πλατεία Λαού, είπε και για τον κ. Βρεττάκο ιδιαίτερα, πως είναι ντροπή να επικαλούνται την ένταξή τους στο ΚΚΕ και σήμερα να το πολεμάνε σαν μέλη άλλου κόμματος», τότε ναι, είναι ντροπή. Τι να πούμε! Δεν θα μπορούμε άλλωστε να διαφωνήσουμε! Αλίμονο! Κοινοί θνητοί είμαστε!

Α, και εσείς γνωρίζετε το deal Μαρινάκη – Βρεττάκου! Αφού το έγραψε ο Ριζοσπάστης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Αγαπητή συντακτική ομάδα, οι φωτεινοί παντογνώστες περί παντός επιστητού που κατέχουν όλη την αλήθεια και λύσεις για το οτιδήποτε μας τελείωσαν. Ευτυχώς. Αυτό λοιπόν που ισχυρίζομαι είναι ότι μόνο με συλλογική δουλειά μπορεί κάτι να γίνει. Με ενοχλούσαν αφάνταστα τα συνθήματα και η φρασεολογία υποψηφίων δημάρχων που χρησιμοποιούσαν το εγώ αντί του εμείς, το προσωπικό αντί της συλλογικότητας. Και εσάς;

ΥΓ. Έρχομαι να σας πιστέψω για τα περί «συντακτικής ομάδας». Φαίνεται ότι έχετε χωρίσει και τα θέματα. Άλλος για τα δημοτικά, άλλος για την ποίηση (ευχάριστη έκπληξη). Ελπίζω να δούμε στο μέλλον και τρίτη και τέταρτη κατηγορία αναρτήσεων.