Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Προς Κερατσινιζώντας και Δραπετσωνίζωντας (sic): Μάθε παιδί μου γράμματα



του Σπύρου Σταυρακάκη

Η άκλιτη μετοχή –οντας ή –ώντας προσδιορίζει το ρήμα, όπως κάνει και το επίρρημα. Δηλαδή, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο ή τον χρόνο που γίνεται η ενέργεια του ρήματος.
Γράφουμε με -ο, όταν δεν τονίζεται το –οντας, πχ. παίζοντας, φωνάζοντας.
Γράφουμε με –ω όταν ο τόνος μπαίνει στο –ώ, π.χ. μιλώντας, χτυπώντας, ρωτώντας.
Διάβαζα λοιπόν το νεολογισμό ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΖΩΝΤΑΣ (είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα και άρα χωρίς τόνο) και τόνιζα στο ωμέγα, δηλαδή Κερατσινιζώντας, διότι έτσι πρέπει να τονιστεί ακολουθώντας (συγνώμη, ακολούθωντας!) τους ανωτέρω κανόνες και πιστεύοντας (συγνώμη πιστευόντας!) ότι πρόκειται για σύνθετη λέξη - παιγνίδι (Κερατσίνι + ζω). Μέχρι που πρόσεξα τη λέξη «Δραπετσωνίζωντας», ένδειξη ότι ο δημιουργός του σχετικού blog έχει πλήρη άγνοια των κανόνων γραμματικής. Αυτά ως προς τον τίτλο του blog.

Οι αναρτήσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη αισθητικής που φθάνουν στο επίπεδο της χυδαιότητας (φωτογραφίες «πειραγμένες» με κάποια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων). Στην προσπάθειά του/της να αντιπολιτευθεί από τώρα τον Βρεττάκο και όχι τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ (άγνωστη λέξη η συλλογικότητα) κάνει νοητικά άλματα γεμάτα σοφιστείες, κακόγουστα αστεία με υπονοούμενα ακόμα και σεξιστικά και χωρίς έμπνευση. Χρησιμοποιεί α’ πρόσωπο πληθυντικού (πόσοι γράφουν το κείμενο ή ποια ομάδα αντιπροσωπεύει; - εκτός και αν έχει στο μυαλό[;] του/της τον πληθυντικό ευγενείας, που δεν το νομίζω). Οι ασυνταξίες είναι το φόρτε του/της (χωρίζει το ρήμα από το υποκείμενο με κόμμα!!!). Τελευταίως δε επιδίδεται και στο σπορ της παρελθοντικής πολιτικής απογραφής, κρυβόμενος πίσω από την βαριά μαύρη κουρτίνα της ανωνυμίας. Βγες στο φως και πες, είμαι αυτός, με λένε Μήτσο, Κίτσο ή Πίτσα, Κίτσα,  ή δεν ξέρω πώς και έχω να πω, να καταγγείλω αυτά και αυτά. Στο φως!
Από πλευράς περιεχομένου τα κείμενα μη δεχόμενα κριτικής αποτελούν κενό γράμμα, είναι χαμηλότατου επιπέδου και μόνο ως υπόδειγμα ποταπού λόγου μπορούν να εκληφθούν.

Υ.Γ.: Η πρώτη ανάρτηση του Κερατσινιζώντας και Δραπετσωνίζωντας (sic) έγινε την Πέμπτη 29η Μαΐου 2014,  λίγες ημέρες μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Αν σας λεει κάτι αυτό...