Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πολιτική και στατιστική



του Σπύρου Σταυρακάκη


Για την στατιστική επεξεργασία που παρουσιάζεται κατωτέρω χρησιμοποιήσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στη περιφέρεια της Αττικής.
Εφαρμόσαμε την Pearson Correlation τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον πίνακα.
Παραθέτουμε την ερμηνεία των στατιστικών παραμέτρων για να είναι δυνατή η παρακολούθηση και από αναγνώστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη στατιστική.

r ή Συντελεστής Συσχέτισης: κυμαίνεται από 1 έως -1. Οι θετικές τιμές σημαίνουν ότι όταν αυξάνει η μια μεταβλητή αυξάνει και η άλλη.  Οι αρνητικές  τιμές σημαίνουν ότι όταν αυξάνει η μια μεταβλητή μειώνεται η άλλη.
P value: μας δείχνει πόσο στατιστικά σημαντική είναι η σχέση.


Πίνακας


ΣΓΟΥΡΟΣ
ΠΑΦΙΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ
ΔΟΥΡΟΥ
r
-0.874
0.826
-0.699

P value
0.00451
0.0115
0.0537





ΣΓΟΥΡΟΣ
r

-0.907
0.399

P value

0.00185
0.328





ΠΑΦΙΛΗΣ
r


-0.313

P value


0.451


Δούρου - Σγουρός
Ο Συντελεστής Συσχέτισης (r) των ποσοστών της Δούρου με αντίστοιχα ποσοστά του Σγουρού είναι -0.874 και δείχνει μια ενδιάμεσα ισχυρή σχέση, ενώ το P value = 0.00451 είναι πολύ μικρό και δείχνει ότι στατιστικά η σχέση είναι πολύ σημαντική.
Αυξανόμενου του ποσοστού της Δούρου μειώνεται το ποσοστό του Σγουρού.

Δούρου – Παφίλης
Ο Συντελεστής Συσχέτισης (r) των ποσοστών της Δούρου με αντίστοιχα ποσοστά του Παφίλη είναι 0.826 και δείχνει μια ενδιάμεσα ισχυρή σχέση, ενώ το P value = 0.0115 και δείχνει ότι στατιστικά η σχέση είναι σημαντική.
Αυξανόμενου του ποσοστού της Δούρου αυξάνεται το ποσοστό του Παφίλη.

Δούρου – Παναγιώταρος
Ο Συντελεστής Συσχέτισης (r) των ποσοστών της Δούρου με αντίστοιχα ποσοστά του Παναγιώταρου είναι -0.699 και δείχνει μια ενδιάμεσα ισχυρή σχέση, ενώ το P value = 0.0537 και δείχνει ότι στατιστικά η σχέση είναι σχεδόν σημαντική.
Αυξανόμενου του ποσοστού της Δούρου, μειώνεται το ποσοστό του Παναγιώταρου.

Παφίλης – Σγουρός
Ο Συντελεστής Συσχέτισης (r) των ποσοστών του Παφίλη με αντίστοιχα ποσοστά του Σγουρού είναι -0.907 και δείχνει μια σχεδόν ισχυρή σχέση, ενώ το P value = 0.0115 και δείχνει ότι στατιστικά η σχέση είναι σημαντική.
Αυξανόμενου του ποσοστού του Παφίλη, μειώνεται το ποσοστό του Σγουρού.

Παφίλης – Παναγιώταρος
Ο Συντελεστής Συσχέτισης (r) των ποσοστών του Παφίλη με αντίστοιχα ποσοστά του Παναγιώταρου είναι -0.313 και δείχνει μια μη ασθενή σχέση, ενώ το P value = 0.451 και δείχνει ότι στατιστικά η σχέση είναι μη σημαντική.
Αυξανόμενου του ποσοστού του Παφίλη, μειώνεται το ποσοστό του Σγουρού.

Συνοψίζοντας
  1. Το ποσοστό της Δούρου αυξάνει, μειουμένου του ποσοστού του Σγουρού και του Παναγιώταρου και αντίστροφα.
  2. Το αυτό παρατηρείται και για τα ποσοστά του Παφίλη σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά Σγουρού και Παναγιώταρου και αντίστροφα
  3. Το ποσοστά της Δούρου αυξάνει, αυξανόμενου του ποσοστού του Παφίλη
Στην περιφέρεια Αττικής χρησιμοποιώντας τα ποσοστά των υπο-περιφερειών φαίνεται ότι: (α) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έδειξαν την ίδια τάση μεταβολής των ποσοστών τους, (β) αντιθέτως η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ακολουθείται από μείωση των αντίστοιχων ποσοστών  Σγουρού και Παναγιώταρου.