Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΟΛΠ και η κατά Ζ. Ζούπη διεθνής εμπειρία



του Σπύρου Σταυρακάκη
Με σχετική ανακοίνωση του το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε στις 5 Μαρτίου 2014 την έναρξη διαδικασίας  πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Διαβάσαμε στο blog της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ (click εδώ) ότι ο Ζ. Ζούπης «Παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να πωλήσει έως και το 67% του πακέτου μετοχών του ΟΛΠ» και καταλήγει «Ως δημοτική παράταξη απαιτούμε την άμεση διακοπή του προγράμματος πώλησης του ΟΛΠ όπως το διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, και την επανεκτίμηση της κατάστασης με κεντρικό άξονα την διεθνή εμπειρία (υπογράμμιση δική μας)».
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποια είναι αυτή η διεθνής εμπειρία την οποία επικαλείται και με την οποία συντάσσεται ο Ζ. Ζούπης. Επτασφράγιστο μυστικό η θέση του Ζ. Ζούπη, δεν μας αναπτύσσει την άποψή του στην σχετική ανακοίνωσή του.
Το μυστήριο λύνεται αν πάμε γεωγραφικά λίγο νοτιότερα στο blog Δραπετσώνα – Κερατσίνι (click εδώ), που εκφράζει απόψεις ΔΗΜΑΡ και στηρίζει τον Ζ. Ζούπη μέσω της ΑΛΛΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ. «Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει άμεσα να διακόψει το σχέδιο πώλησης του ΟΛΠ σε έναν μεγαλοεπενδυτή, όχι για να τον κρατήσει στο δημόσιο, και να προσλαμβάνει ημετέρους, και να διαχειρίζεται τεράστια ποσά είτε από τα κέρδη είτε από τα ελλείμματα, αλλά για να επανεκτιμήσει την κατάσταση με κεντρικό άξονα την διεθνή εμπειρία (υπογράμμιση δική μας) για την ανάπτυξη της οικονομίας και του τόπου μας».
Η αόριστη και αφηρημένη διεθνής εμπειρία, που προτείνει ο Ζ. Ζούπης παίρνει σάρκα και οστά και μας αποκαλύπτεται. Το θέμα δεν είναι η μη ιδιωτικοποίηση, αλλά να μην πωληθεί ο ΟΛΠ σε ΕΝΑ μόνον ιδιώτη, αλλά σε πολλούς διαχειριστές και παρόχους των λιμενικών υποδομών. Με άλλα λόγια η επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ όπως αυτή εκφράστηκε από την βουλευτή Α’ Πειραιά Μαρία Ρεπούση (click εδώ): α) παραχωρήσεις λειτουργιών των λιμανιών και όχι της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών και β) αποφυγή μονοπωλιακών μορφών εκμετάλλευσης στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και των λιμενικών διευκολύνσεων (υπό έκδοση σχετική Οδηγία της Ε.Ε.).
Αφού ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, είναι λογικό η κατά Ζ. Ζούπη διεθνής εμπειρία να είναι άμεσα εξαρτημένη από αυτό. Όλα στους ιδιώτες, λοιπόν.

Στερόγραφο
Παράκληση προς Ζ. Ζούπη: Μη μας αναγκάζεται να ανατρέχουμε σε δεύτερο blog προκειμένου να αντιληφθούμε τη θέση σας. Πείτε καθαρά τι πρεσβεύετε.
Ερώτηση προς Ζ. Ζούπη: Την ίδια θέση έχετε και για τις δημοτικές δομές και υπηρεσίες; Όλα στους ιδιώτες; Πείτε καθαρά τι πρεσβεύετε.