Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το κέρδος της εταιρείας το επιβαρύνεται είτε ο φύλακας, είτε το δημόσιο, ή και οι δυο μαζί



του Σπύρου Σταυρακάκη



Εχθές το απόγευμα κουβέντιαζα με την κόρη μιας φίλης, η οποία δούλευε σε νοσοκομείο μέσω ιδιωτικού γραφείου (συνεργείο όπως το έλεγε). Έληξε η σύμβαση μεταξύ νοσοκομείου – ιδιώτη, τη νέα σύμβαση την πήρε άλλη εταιρεία. Έμεινε άνεργη η νέα.
Τα νέα ήθη που εφαρμόζονται στη νέα εποχή στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αντίξοα για κάθε εργαζόμενο ή εν δυνάμει εργαζόμενο.
Τι ίσχυε μέχρι πριν λίγο καιρό. Η υπηρεσία, στην προκειμένη περίπτωση το νοσοκομείο, αν είχε ανάγκη κάλυψης θέσης φύλακα, προκήρυσσε  θέση φύλακα, ο οποίος προσελαμβάνετο, με όποιο τρόπο προσελαμβάνετο είτε ρουσφετολογικό, ή μέσω ΑΣΕΠ (δεν είναι το θέμα μας και δεν το αναλύουμε). Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος έπαιρνε ως μισθό αυτόν, που προεβλέπετο από τις συμβάσεις.
Τι ισχύει σήμερα. Η υπηρεσία προκηρύσσει όχι θέσεις φυλάκων, αλλά απευθύνεται σε εταιρείες για την φύλαξη των εγκαταστάσεων της. Ο διαγωνισμός είναι πάντα μειοδοτικός.  Ας δούμε αναλυτικά:
Έστω ότι μια υπηρεσία προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό (μεταξύ εταιρειών) και ζητά νυχτερινή φύλαξη των εγκαταστάσεων. Τον διαγωνισμό των κερδίζει η εταιρεία που θα μειοδοτήσει.


Περίπτωση Α
Η προσφορά της εταιρείας (ΠΕ)  ισούται με το κέρδος της εταιρείας (ΚΕ) συν τον μισθό του φύλακα (ΜΦ):
ΠΕ = ΚΕ + ΜΦ
Η υπηρεσία επιβαρύνεται εκτός από τον μισθό του φύλακα και με το κέρδος της εταιρείας. Η εταιρεία δεν είναι σίγουρο αν καταβάλει το νόμιμο μισθό στον φύλακα.

Περίπτωση Β
Η προσφορά της εταιρείας ισούται με τον μισθό του φύλακα:
ΠΕ = ΜΦ
Η υπηρεσία επιβαρύνεται μόνο με το μισθό του φύλακα. Σε αυτή την περίπτωση δεν υφίσταται κέρδος της εταιρείας. Όμως, επειδή οι εταιρείες υπάρχουν για να κερδίζουν, η περίπτωση (Β) θα είναι δυνατή μόνο, αν η εταιρεία καρπώνεται μέρος από το μισθό του φύλακα και έτσι ο φύλακας παίρνει μικρότερο μισθό από αυτόν που πρέπει.

Περίπτωση Γ
Η προσφορά της εταιρείας είναι μικρότερη από το μισθό του φύλακα:
ΠΕ < ΜΦ
Η υπηρεσία ωφελείται τη διαφορά ΜΦ – ΠΕ. Για να κερδίσει η εταιρεία συμπιέζει ακόμα περισσότερο τον μισθό του φύλακα σε σχέση με τη Περίπτωση Β.

το κέρδος της εταιρείας το επιβαρύνεται είτε ο φύλακας, είτε το δημόσιο, ή και οι δυο μαζί

Είναι φανερό ότι:
  1. για να είναι εξασφαλισμένος ο νόμιμος μισθός του φύλακα και
  2. να μην επιβαρυνθεί η υπηρεσία παρά μόνο με τον μισθό του φύλακα
η υπηρεσία θα πρέπει να αποφύγει την προκήρυξη που αφορά εταιρείες και απλά να προκηρύξει θέση φύλακα.